Hozzávalók (6 személyre) :
- 50 dkg Ementáli
- 40 dkg Comté
- 40 dkg Beaufort
- 1 fokhagymagerezd
- 1 dl tetszés szerint kiválasztott száraz bor
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 50 dkg házi kenyér vagy 2 db szárazabb baguette
- 1 kupica cseresznyepálinka, bors
Vágjuk le a sajtok héját,és vékonyan szeleteljük fel őket. A fokhagymagerezdet vágjuk ketté, és alaposan kenjük meg vele az edényt. Öntsük bele a bort, keverjük bele a kukoricakeményítőt. Forraljuk fel, adjuk hozzá a sajtot. Fakanállal folyamatosan kevergessük addig, amíg a sajt teljesen megolvad. Bőségesen borsozzuk meg. Alaposan keverjük meg, és a cseresznyepálinkát az utolsó pillanatban adjuk hozzá. Az edényt helyezzük asztali melegítőre, és azonnal tálaljuk nagy kenyérkockákkal. A fondü elkészítéséhez mindig háromféle sajtra van szükség, és mindent egybevetve kb. 200 grammnyira személyenként. (A Beaufort helyett 1/3 Pannóniát és 2/3 Eidamit használhatunk, egy kevés reszelt parmezánnal. A Comté 1/2 Pannónia,1/2 Eidami sajttal – esetleg Gaudával.)