Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt
- 3 dkg élesztő
- 1 dl langyos, enyhén cukros tej
- só, langyos víz
- étolaj a kisütéshez
Az élesztőt a langyos tejben meleg helyen megkelesztjük. Tálba (akkorába, hogy legyen helye megkelni a tésztának) öntjük a lisztet, összekeverjük ízlés szerint sóval (kb. 1 dkg). Közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt és annyi langyos vizet teszünk hozzá, hogy kissé lágy tésztát kapjunk. Kézzel 10 percig, géppel 2-3 percig dagasztjuk, majd meglisztezzük a tetejét és konyharuhával letakarva langyos helyen kelesztjük kb. másfélszeresére (ha túlkel a tészta, akkor kemény lesz sütés után). Ha megkelt, akkor lisztezett gyúródeszkára kiöntjük és ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Kisebb (kb. 3-3,5 cm átmérőjű) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és forró olajban kisütjük mindkét oldalát
Megjegyzés: Mártásos húsokhoz (pl. oregánós szaftos hús) adjuk