Kovászos uborka

Nos, itt az uborkaszezon 🙂Kovászos uborka

Persze nem „úgy”, csak éppen itt az ideje kovászos uborkát készíteni… Gyerekkori kedves emlék: az ablakpárkányban áll a finom, meleg lében az uborka, és mi boldogan esszük, miközben könyökünkön csöpög a lé!

 

Lángoshoz, vajas kenyérhez, tojásrántottához, és/vagy terhesség esetén főételnek  ma is kiváló… Lássuk, hogyan készül?

Hozzávalók:

  • 1db 5 literes befőttesüveg
  • kb 1,5 kg uborka
  • 2,5 l víz
  • 1 púpos ek. cukor
  • 2,5 ek só
  • 3 ek ecet
  • kapor, egy kis csomó
  • 1 szelet kenyér

Az uborkákat aplaposan lesíkáljuk, a végeit levágjuk, majd négyfelé behasítjuk. Az üvegbe alulra betesszük a kaprot, majd berakosgatjuk az uborkákat.

A levet előre összekeverjük (én meleg vízzel szoktam, úgy könnyebben feloldódik a só és a cukor), majd az uborkára öntjük. Letakarjuk egy kistányérral, (ne menetes tetővel, mert szétrobban az üveg!) majd meleg, napos helyre tesszük. Három-négy nap után ehetjük is!

Vélemény, hozzászólás?