Persze nem „úgy”, csak éppen itt az ideje kovászos uborkát készíteni… Gyerekkori kedves emlék: az ablakpárkányban áll a finom, meleg lében az uborka, és mi boldogan esszük, miközben könyökünkön csöpög a lé!
Lángoshoz, vajas kenyérhez, tojásrántottához, és/vagy terhesség esetén főételnek ma is kiváló… Lássuk, hogyan készül?
Hozzávalók:
- 1db 5 literes befőttesüveg
- kb 1,5 kg uborka
- 2,5 l víz
- 1 púpos ek. cukor
- 2,5 ek só
- 3 ek ecet
- kapor, egy kis csomó
- 1 szelet kenyér
Az uborkákat aplaposan lesíkáljuk, a végeit levágjuk, majd négyfelé behasítjuk. Az üvegbe alulra betesszük a kaprot, majd berakosgatjuk az uborkákat.
A levet előre összekeverjük (én meleg vízzel szoktam, úgy könnyebben feloldódik a só és a cukor), majd az uborkára öntjük. Letakarjuk egy kistányérral, (ne menetes tetővel, mert szétrobban az üveg!) majd meleg, napos helyre tesszük. Három-négy nap után ehetjük is!