Hozzávalók (4-6 személyre): Tészta :
- 35 dkg liszt
- 18 dkg kockára vágott vaj
- 2 evőkanál porcukor
- csipetnyi só
- 0,3 dl víz
Töltelék :
- 80 dkg alma
- 13 dkg cukor
- 2,5 evőkanál liszt
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1/4 kiskanál reszelt szerecsendió
- 1 evőkanál citromlé
- 4 dkg kockára vágott vaj
- a tetejére porcukor
A sütőt 180 C-ra bemelegítjük. A tésztához a lisztet a vajjal összemorzsoljuk, és a porcukorral, csipetnyi sóval meg a vízzel rugalmas tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 15-20 percre jégbe hűtjük. A töltelékhez az almát meghámozzuk, kicsumázzuk,cikkekre vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A cukorral, a fahéjjal, a szerecsendióval meg a liszttel összekeverjük, csipetnyi sóval, citromlével ízesítjük. A tészta felét meglisztezett deszkán 2,5 cm vastag lappá nyújtjuk, és egy 24 cm átmérőjű kerek formát kibélelünk vele. A forma szélén kilógó részt levágjuk. A tölteléket belerakjuk, és egy kevés vízzel meglocsoljuk. A kis kockákra vágott vajat ráhintjük. A maradék tésztát kerek lappá nyújtjuk, ráborítjuk, és a két tészta szélét összenyomkodjuk. A leeső tésztából csíkot sodrunk, megcsavarva a tészta szélére koszorú alakban fektetjük, kissé rányomkodjuk. A felső tésztaréteget villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező gőz elillanhasson. A tetejét vízzel megkenjük, és a porcukorral megszórjuk. A forró sütőben 55-60 perc alatt szép pirosra sütjük. A formában hagyjuk, melegen vagy hidegen tálaljuk.