Sáfrányos sertésérmék

Hozzávalók:

  • 7-8 szelet sertéskaraj (csont nélkül)
  • 1 csomag igazi sáfrány (az olcsóbb sáfrányos szeklice is jó hozzá, de abból dupla adag kell)
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 4 evőkanál olaj
  • 1,5-1,5 dl száraz fehérbor és víz
  • 1 citrom
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 kiskanál konzerv zöldbors
  • 1 mokkáskanál vegeta
  • só, őrölt bors

A karajszeleteket kissé kiverjük, majd a fele sáfránnyal összekevert 2 evőkanálnyi lisztbe hempergetjük. Teflonserpenyőben, forró olajon oldalanként 2-3 percig erős tűzön sütjük. Amikor mindegyik kapott egy kis kérget, visszarakjuk mindegyiket, sózzuk, borsozzuk és kis lángon pároljuk egy kis ideig. Ezután tálra szedjük. Visszamaradó levét a borral meg a vízzel felengedjük, beleszórjuk a vegetát. A citromot – óvatosan, hogy a belső fehér héja ne kerüljön rá – meghámozzuk; felét vékony csíkokra vágjuk és a boros léhez szórjuk, a citrom kifacsart levével ízesítjük. A maradék egykanálnyi lisztet a tejszínnel simára keverjük, a boros pecsenyelébe öntjük és kevergetve 2-3 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. Végül a maradék sáfrányt meg a zöldborsot beleszórjuk, és a húst megforrósítjuk benne. Köretként párolt rizst kínálunk hozzá.

Vélemény, hozzászólás?