Hozzávalók (4 személyre):
- 8 db vajas (sima) kifli
- 8 dkg darált dió
- 4 dkg porcukor
- 1 nagy üveg kimagozott meggybefőtt (töltőtömeg 350-400 g)
- 2 ujjnyi citromhéj
- 1 vaníliarúd
- 8 dl tej
- 4 tojássárgája
- 4 dkg cukor
- 4 dkg vaj / margarin
A kifliket ujjnyi vastagon felkarikázzuk és mély tálba tesszük. A diót összekeverjük a porcukorral. A meggybefőttet leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük és 15-20 szép szemet félreteszünk a díszítéshez. A citromot forró folyó víz alatt alaposan megsikáljuk és héjából kétujjnyit burgonyahámozóval lehántunk. A vaníliarudat felhasítjuk, késheggyel kikapargatjuk belőle a vaníliapépet, majd hüvelyével és a citromhéjjal együtt a tejhez adjuk, és felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről és fedő alatt 10 percig pihentetjük. Közben a tojássárgákat habüstbe csúsztatjuk és habosra-fehérre keverjük a kristálycukorral. Apránként hozzászűrünk-keverünk 2-3 merőkanál tejet, majd a maradékot, azután forró vízfürdőbe állítjuk, és folyamatosan keverve, mérsékelt tűzön addig hevítjük, amíg kissé besűrüsödik (vigyázat, nehogy felforrjon, mert összeugrik, kicsapódik a tojás!). Leforrázzuk vele a kiflikarikákat, lazán összekeverjük és hagyjuk langyosra hűlni (a tej szinte eltűnik, megisszák a kiflik). A sütőt előmelegítjük 200 ´C-ra. Vastagon kikenünk vajjal/margarinnal egy mély tűzálló tálat vagy tepsit, a többit felolvasztjuk. Meghintjük a tál alját 2 evőkanál cukros dióval, belesimítjuk a krémesre lágyult kiflikarikák felét, megszórjuk a maradék cukros dió felével, aztán a kimagozott meggybefőttel, végül a maradék cukros dióval. Tetejére halmozzuk-kócosítjuk a maradék kiflimasszát, megöntözzük a vajjal/margarinnal, majd közepes bordamagasságra állított rácsra helyezve aranybarnára sütjük (35-40 perc). A sütőből kivéve 10 percig hűlni hagyjuk, tetejét meghintjük egy fátyolnyi vaníliás vagy fahéjas porcukorral és a félretett meggyszemekkel. Melegen, de nem forrón tálaljuk; hidegen is kitűnő! Nem túl tartalmas levesek ideális kiegészítője. Dió helyett mákkal is készíthetjük. Meggyöntettel kínáljuk (lásd a recept alatt!).
Meggyöntet a rakott kiflihez
Hozzávalók:
- 1 evőkanál vaníliás pudingpor
- 3-3,5 dl meggybefőttlé
- 2 evőkanál cukor
- 1 narancs reszelt héja
- 0,5 dl rum
A pudingport simára keverjük 2 evőkanál hideg befőttlével, a többit felforraljuk a cukorral és a narancs reszelt héjával. Vékony sugárban beleöntjük a pudingporos keveréket és éppen csak sűrűsödésig főzzük (1 perc). Hagyjuk langyosra hűlni, aztán elkeverjük a rummal és külön csészében vagy tálkában kínáljuk. Még finomabb, ha 8-10 szem darabos gyümölcsöt is keverünk bele.