Hozzávalók:
-
3kg tisztított pacal
-
1 kg nem füstölt csülök összedarabolva
-
7 fej vöröshagyma
-
8-10 gerezd fokhagyma
-
3-5db babérlevél
-
0,5l paradicsomlé
-
3dl vörösbor
-
20 szem egész bors
-
só
-
1/3kávéskanál őröl bors
-
1dl olaj
-
3-5db fehér paprika
-
csípős cseresznyepaprika ízlés szerint
-
3-5db krumpli
Teendők:
Első nap: A pacalt 6-8cm széles csíkokra vágjuk, hozzátesszük a 3 db babérlevelet + 2 fej vöröshagymát, és 1,5-2 órát abáljuk.
(abálni = ízesített lében főzni) Ezután lemossuk, és hideg vízben eltesszük másnapra. Második nap: A pacalt max. fél centiméteres csíkokra feldaraboljuk. A csülköt, hagymát, fokhagymát, olajat, babérlevelet, egészborsot együtt pirítjuk. Ezután beletesszük a pacalt és annyi vizet, hogy ellepje. Ha felforr, 7-9 evőkanál törött paprikát, paradicsomlét, bort , zöldpaprikát és csersznyapaprikát teszünk hozzá, majd 2-4 órán keresztül főzzük. Főtt krumplival tálaljuk. Második nap este: megesszük, majd 3 liter ásványvizet készítünk éjszakára az ágyunk mellé.